You are here
Home > Dieta > Zdrowotne właściwości śliwek

Zdrowotne właściwości śliwek

śliwki

Śliwki to owoce, tak dobrze znane i popularne w polskich realiach, że nikt tak naprawdę nie do końca zdaje sobie sprawę, jak wiele zalet one posiadają. Przede wszystkim śliwki mają właściwości oczyszczające organizm oraz w naturalny sposób regulują przemianę materii. Dzięki temu, że chronią przed powstawaniem zaprać, równocześnie ich spożywanie jest dobrą profilaktyką przeciwko chorobom jelit, w tym nowotworu jelita grubego.

Wyciąg ze śliwek

Wyciąg z tych owoców zawarty jest w wielu farmaceutykach, których zadaniem jest regulacja procesu trawienia. Fakt, że śliwki mają działanie przeczyszczające, związany jest, z tym że zawierają one duże ilości błonnika, a konkretnie pektyn. Ich działanie sprawia, że śliwki są polecane osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Uznawane są one również za silnie działające przeciwutleniacze, gdyż zawierają duże ilości witaminy A oraz witaminy E. Ponadto są bardzo bogate w istotne składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń czy żelazo. Lekarze potwierdzają, że śliwki są bogate w witaminę B, co sprawia, że uspokajają układ nerwowy i działają przeciwdepresyjnie. Śliwki w ciemnych odmianach np., węgierki wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Śliwki i ich właściwości

Bogate są także w substancje, które wykazują działania przeciwmiażdżycowe. Nie można również zapominać o walorach smakowych śliwek. Zalecane jest ich spożywanie zarówno w formie surowej, jak i w postaci dodatków do ciast, sałatek itd. Dobre efekty przynosi również picie kompotu ze śliwek, bez dodatku cukru, który doskonale gasi pragnienie.

Dodaj komentarz

Top