Dieta wegańska Zdrowie by Rehabilitant - 15 grudnia 20161 grudnia 20160 Mięso – choć wielu z nas nadal nie wyobraża sobie bez niego życia, coraz większa ilość z nas niemal całkowicie eliminuje go ze swojego życia. Główna przyczyną są zazwyczaj względy etyczne, w tym dobro zwierząt, czy ogólnie środowiska naturalnego. Przez wiele lat prym wiodła dieta wegetariańska, której założeniem jak wiemy jest wyeliminowanie mięsa. Dieta wegańska natomiast o której powiemy sobie nieco więcej zdaje się być w praktyce jeszcze bardziej restrykcyjna. Tym bardziej więc należy ją rozplanować z głową, by aby pomoc w przeciwnym razie nie zaszkodziła. Nie tylko mięso Czyli tak jak w przypadku diety wegetariańskiej chodziło głownie o wyeliminowanie mięsa, w tym ryb, to w diecie wegańskiej dodatkowo rezygnuje się ze wszystkich produktów w których konieczna jest eksploatacja zwierząt, dlatego wykluczone są też takie produkty jak sery, mleko, czy jajka. Zabronione jest również przygotowywanie posiłków na określonych produktach zwierzęcych (na przykład kostka masła, czy zupa na mięsnym wywarze). Potocznie wielu określa dietę wegańską jako konieczność jedzenia tego co „spadnie z drzewa”. Czy na pewno? Zatem jakie produkty? Podobnie jak w przypadku diety wegetariańskiej ważne są warzywa i owoce. Oprócz tego w Twoim menu nie powinno zabraknąć produktów zbożowych takich jak: pieczywo pełnoziarniste, czy makaron, a także kasza gryczana, czy jaglana. W przypadku diety wegańskiej bardzo ważne są różne rodzaje roślin strączkowych takich jak: fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, groch, czy bób. Dieta wegańska to także spożywanie grzybów. Jako elementy dodatkowe można pozwolić sobie na wszelkiego rodzaju orzechy, oraz nasiona, w tym pestki dyni, czy ziarna sezamu. Takie dodatki mogą stanowić niejako role przekąski w ciągu dnia. Co zrobić, by było zdrowo? Patrząc na produkty, które zostają całkowicie wykluczone w diecie wegańskiej od razu nasuwa nam się pytanie co białkiem i żelazem, którego tak bardzo potrzebuje nasz organizm? Sama dieta wegańska, to warto wspomnieć, by była skuteczna, powinna być zróżnicowana jak się okazuje nie tylko pod względem samych smaków, ale i wartości odżywczych. W związku z tym warto wspomnieć o tym jak w przypadku wegan ważne są takie witaminy jak: B12, czy witamina D, oraz wartości takie jak wspomniane żelazo, czy wapń, dlatego tu nie zapominaj w produktach bogatych w te wartości, gdzie należy do nich między innymi: mleko sojowe, czy zielona warzywa liściaste (z kilkoma wyjątkami, np. szpinak). A co z białkiem? Wiemy doskonale, że jest podstawowym budulcem naszych kości i mięśni, w związku z tym nawet w diecie wegańskiej nie powinno go zabraknąć. Czym zastąpić jednak mięso, czy produkty tak bogate w białko jak sery, czy jajka? Alternatywą jak się okazuje może tu być przykładowo bób, soja, groch, fasola, czy soczewica. Dieta wegańska, a ciąża Bo przecież przyszła mama musi myśleć nie tylko o sobie, ale i o dziecku. Dieta wegańska nie jest szkodliwa dla kobiet w ciąży, czy mam karmiących piersią, musi być jednak odpowiednio zbalansowana, gdzie nie może w niej zabraknąć produktów bogatych w kwas foliowy, żelazo, oraz takie witaminy jak B12, czy D.