You are here
Home > Zdrowie > Czosnek i kwasy tłuszczowe omega 3

Czosnek i kwasy tłuszczowe omega 3

odporność

Zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i czosnek to elementy, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Wszystko dlatego, że wzmacniają naszą odporność i sprawiają, że układ immunologiczny może sobie o wiele lepiej radzić z bakteriami i wirusami, które go wciąż atakują. Dlaczego ważne jest sięgnięcie po czosnek i kwasy z tłuszczami omega 3?

Dlaczego warto spożywać czosnek?

Spożywanie czosnku ma ogromnie ważny wpływ na pracę naszego układu immunologicznego. Wiedziały o tym fakcie już nasze prababcie, które licznie używały go w swych kuchniach, a także stosowały w leczeniu. Czosnek ma szereg różnorodnych witamin, dlatego warto chociażby wymienić: witaminy C, PP, B1, B2, B3, prowitaminę A. Dodatkowo jest on również bardzo bogaty w sole mineralne pierwiastków. Wymienić tutaj można na przykład: wapń, potas, magnez, i mikroelementy takie jak: żelazo, miedź, i rzadkie pierwiastki, takie jak nikiel, kobalt, czy też chrom. Jeżeli w twoim organizmie następuje spadek odporności z całą pewnością warto zastosować właśnie czosnek. Pozytywnie wpłynie on na układ immunologiczny.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich rola w diecie

Dbając o układ odpornościowy z całą pewnością należy sięgnąć również po kwasy tłuszczowe omega-3. Zawarte są one przede wszystkim w tłustych rybach. Jeżeli połączymy je wraz z lnianym olejem wówczas następuje produkcja leukocytów, a tym samy nasila się odpowiedz układu odpornościowego na patogeny które znajdują się w otoczeniu. Kwasy poprawiają naszą odporność, sprawiają że organizm staje się mocny, o wiele bardziej silny i odporny.

 

Dodaj komentarz

Top