Dlaczego warto jeść bataty Dieta by Aneta R. - 24 marca 20190 Bataty nie są specjalnie popularne w naszej kulturze, jednak co raz więcej Polaków po nie sięga. Ogólnie rzecz ujmując, można o nich powiedzieć, że są to słodkie ziemniaki. Okazuje się jednak, że przy okazji są one bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo potrzebnych nam witamin i minerałów. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C, błonnik i potas. Pozytywne efekty batatów Sięganie po bataty pozytywne wpływa na nasz wzrok i przemianę materii. Co ważne, po zjedzeniu batatów czujemy się pełni przez dłuższy czas. Dzieje się tak za sprawą zawartości węglowodanów złożonych. Te słodkie ziemniaki najlepiej przygotowywać na parze, przez co stracą one mniej pożądanych witamin. Sposób przyrządzenia batatów ma wpływ na ich indeks glikemiczny. Natomiast gotowanie w wodzie sprawia, że zawarty w batatach beta- karoten jest znacznie lepiej przyswajalny. Podobny efekt osiągniemy łącząc słodkie ziemniaki z oliwą bądź innymi tłuszczami. Najłatwiejszym sposobem ich przyrządzenia jest wrzucenie batatów do piekarnika z odrobiną soli i innych przypraw. Warto jednak wiedzieć, że powinno się je piec z łupką, którą należy zdjąć dopiero po upieczeniu. Dużą popularnością cieszy się również puree z batatów. Taka ich forma jest świetnie akceptowana przez najmłodszych smakoszy. Ich uznanie zyskuje przede wszystkim słodki i niecodzienny smak. Ponieważ bataty wbrew pozorom mają niewiele kalorii, zaleca się ich spożywanie podczas odchudzania. Reasumując, batat to świetny sposób na urozmaicenie diety.