You are here
Home > Zdrowie > Właściwości zdrowotne tofu

Właściwości zdrowotne tofu

tofu

Poza szalejącą modą na zdrowe odżywianie, aktywność fizyczną oraz bycie fit, jest także moda na bycie wege. Jak wiadomo, nie powinno się podążać ślepo za modą, jednak wiadomo jak różnie bywa w życiu. Warto zatem w drugim przypadku zadbać o to, aby nasza dieta była pełnowartościowa i nie brakowało nam żadnych potrzebnych do życia i prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Czym jest tofu?

Czy jest dla nas zdrowe i bezpieczne? Jakie ma właściwości dla naszego organizmu? Tofu to nic innego jak rodzaj sera otrzymywanego z mleka sojowego. Bardzo często się zdarza, że boimy się soi w diecie. A nie powinniśmy. W tym przypadku tofu zawiera duże ilości białka, fosforu, wapnia oraz fitohormonów. To wszystko zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, jak również wpływają na złagodzenie objawów menopauzy oraz regulację poziomu złego cholesterolu. Może mieć także negatywne skutki oraz nie każdy z nas może włączyć je do swojej diety. Tofu jest w stanie zapobiec rakowi piersi oraz prostaty. Chroni nas przed osteoporozą oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Może również znacząco redukować ilość tłuszczu gromadzącego się wokół wątroby u osób otyłych.

Nowe badania wskazują, że zbyt wysokie spożycie może przyczynić się do pogorszenia pamięci. Szczególnie u osób po 68 roku życia możliwe jest wystąpienie demencji. Może również wpływać niekorzystnie na pracę tarczycy. Tym samym jest ryzyko wystąpienia niedoczynności tarczycy. Dodatkowo u mężczyzn może zmniejszać ilość produkowanych plemników.

Dodaj komentarz

Top