Zdrowe przekąski między posiłkami Dieta by Aneta R. - 22 lutego 201916 lutego 20190 Przekąski są zagrożeniem dla każdej diety. Spożywanie ich miedzy posiłkami niweluje oczekiwane efekty i sprawia, że nasze wysiłki idą na marne. W przekąskach jest coś takiego, że nie sposób im się oprzeć. Wiedzą o tym doskonale zwłaszcza rodzice, gdyż dzieci potrafią się dopominać nawet po dopiero co zjedzonym obiedzie. W napadach takiego głodu warto, więc podsuwać dzieciom zdrowe przekąski. Warto pamiętać, że zdrowe nie znaczy niesmaczne. Co zjeść na przekąskę? Bez wątpienia powinny to być owoce i warzywa. Jednym z nich jest seler, który zwykle ciężko przemycić w diecie, a co dopiero jako alternatywa czegoś słodkiego. A szkoda, bo w selerze drzemie ogromna siła zdrowia, z której każdy powinien czerpać. Seler ułatwia trawienie, odtruwa, działa moczopędnie i jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Nie jest on może zbyt apetyczny i nie każdemu odpowiada jego smak, jednak można go przygotować w wielu atrakcyjnych formach, na przykład jako frytki czy surówka. To samo dotyczy marchewki, z tą różnicą, że ma ona więcej swoich amatorów. I dobrze, bo świetnie wpływa na wzrok i cerę. Na przekąskę nadają się też ogórki kiszone, które wbrew powszechnej opinii nie zakwaszają organizmu, a wręcz przeciwnie, pomagają się z nim rozprawić. Między posiłkami warto też sięgać po pomidory koktajlowe, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale również zapobiegają zawałom serca i miażdżycy oraz hamują procesy starzenia. Z podobnych względów powinniśmy sięgać po kalafior, jabłka i truskawki.